субота, 6 травня 2023 р.

Пасхальні крашанки. Мій експеримент.

 Цього року мої крашанки були патріотичних кольорів: кольорів українського Державного Прапора.

Традиційно фарби використовувала натуральні. 

Подробиці нижче. 

Фарбувалися вже відварені яйця в охолоджених розчинах. 

Користувалася інструкціями з наступних джерел:

1) для білого горошку: з Ютубу. 

Запалити свічку, накапати на відварені яйця "горошки" розтопленого воску, повертаючи його у різні боки. Краще за все використовувати м'які церковні воскові свічки. Парафін і стеарин тверді, їх буде важко зішкребти. Це мій особистий досвід. Я порівняла. Після покласти яйця у підготовлений розчин фарби. Після фарбування віск обережно зішкребти ножем. 

2) для жовтого кольору:  https://novy.tv/ua/g-space/layfhaki/2023/04/13/yak-pofarbuvaty-yajczya-kurkumoyu-najnadijnishi-sposoby/

Інгредієнти: 

куркума - 3 ст. ложки,  оцет – 1-2 ст., сіль – 1-2 ст.л.

Інгредієнти додати у 2 л води і нагріти до кипіння. Кип'ятити кілька хвилин. Бажано процідити і охолодити. Я не проціджувала, тому частки порошку куркуми налипали на яйця. Цьому можна запобігти, якщо процідити розчин через кілька шарів марлі. У розчин опустити відварені та охолоджені яйця і залишити  від години до кількох годин. Я залишила на на ніч. 

3) для блакитного кольору: https://klopotenko.com/vse-vyjde-yaknajkrashhe-prosti-metody-farbuvannya-yayecz-vid-yevgena-klopotenka/ та https://www.liveinternet.ru/users/maja2012/post389452682/

Для отримання відвару використовується дрібно порізана червонокачанна капуста у пропорції приблизно 0,5 кг на 1,5 - 2 л води. Кип'ятити від 35 хв. до години на повільному вогні. додати Оцет, сіль (по столовій ложці на літр води), охолодити, , процідити. У розчин опустити відварені та охолоджені яйця і залишити  від години до кількох годин. Я залишила на на ніч, тому яйця вийшли темного насиченого кольору. Для світло блакитних тримати менше. 

Після фарбування крашанки змастила рафінованою соняшниковою олією для блиску.
























Нижче - не мій експеримент. Подароване мені яйце, яке сфотографувала з різних боків. Дуже гарне, було шкода їсти. Я такий експеримент робила у  минулих роках: https://benefacta.blogspot.com/2021/05/blog-post_61.html за знайденою інструкцією на Ютубі: https://youtu.be/jHF1NOu7QNA



















Немає коментарів:

Дописати коментар