пʼятниця, 20 травня 2022 р.

Як почистити старі мельхіорові ложки та виделки: 5 надійних способів прибрати наліт

  З Інтернету: https://apostrophe.ua/ua/article/lime/learn/2022-05-13/kak-pochistit-staryie-melhiorovyie-lojki-i-vilki-5-nadejnyih-sposobov-ubrat-nalet/45906

Чистка мельхіору в домашніх умовах ускладнюється тим, що матеріал вразливий до більшості миючих засобів

Кожна господиня має свої маленькі хитрощі, як підтримувати чистоту на кухні, чим почистити мікрохвильовку всередині або як позбутися неприємного запаху в холодильнику. theLime підібрав для вас перевірені лайфхаки, як повернути старим мельхіоровим ложкам і виделкам колишній вигляд.

Багатьом із нас залишилися у спадок від бабусь та прабабусь мельхіорові предмети. Серед їх переваг можна відзначити міцність, презентабельний зовнішній вигляд, схожість із сріблом та гігієнічність. Однак мельхіор має один суттєвий недолік - він темніє під впливом вогкості, миючих засобів та інших зовнішніх впливів.

Фото: pinterest.com

За допомогою яких доступних народних засобів можна очистити мельхіорові вироби?

Сода

Харчову соду використовують не тільки для боротьби з потемніннями, а й для профілактики їх появи. Для цього потрібно споліскувати посуд у содовому розчині після кожного миття.

Щоб видалити потемніння з металу, необхідно спочатку вимити виделки та ложки, потім злегка вологу губку рясно присипати харчовою содою та ретельно протерти ділянки, що потемніли. Потім споліскуємо прилади у холодній воді та витираємо насухо.

Ще один варіант: каструлю або глибоку миску слід застелити фольгою, налити в неї окріп і додати 3 ст. л. кухонної солі та 3 ст. л. соди. Опускаємо мельхіорові ложки в цю ємність і залишаємо на ніч. Потім промити вироби і насухо їх витерти.

Яєчна шкаралупа

Шкаралупу 2 сирих яєць заливаємо літром води і ставимо на плиту. Доводимо рідину до кипіння і потім проварюємо 3-5 хвилин. Опускаємо потемнілі прилади розчин на 15-20 хвилин. Потім споліскуємо вироби під проточною водою та витираємо насухо.

Або другий спосіб: після приготування яєць вкруту не зливаємо в раковину воду, в якій вони варилися, а опускаємо в неї мельхіорові прилади, що потемніли.

Сироватка

Підігріваємо молочну сироватку та занурюємо у неї мельхіорові ложки або виделки. Залишаємо їх у рідині приблизно на 15-20 хвилин. Потім протираємо прилади чистою ганчіркою. Промиваємо під проточною водою та витираємо паперовими або тканинними рушниками.

Спирт

Ганчірку або бавовняну серветку змочуємо медичним спиртом або горілкою. Потім інтенсивно тремо виріб, що потьмянів, цією ганчіркою, а потім інший - насухо.

Часникове лушпиння

Пропорції води та лушпиння можна регулювати самостійно, виходячи зі ступеня забруднення. Чим сильніше потемнів виріб, тим більше лушпиння знадобиться.

Знімаємо з часнику лушпиння, викладаємо його в каструлю і заливаємо невеликою кількістю води. Ставимо на плиту і чекаємо, поки рідина закипить, потім опускаємо в неї мельхіорові прилади. Продовжуємо кип'ятити доти, доки вироби не посвітлішають. Зазвичай на це йде від 3 до 10 хвилин.

Фото: pinterest.com


    Немає коментарів:

    Дописати коментар

    "Кремлевская хряпа"

      Страна Мам → "Кремлевская хряпа" Тэги: овощи Всем привет. Рецепт я опробовала и с вами поделилась здесь: https://www.stranamam...