З Інтернету: https://greenpost.ua/news/shvydkyj-hlib-bez-drizhdzhiv-prosti-retsepty-i50974
Війна та аварійні відключення примушують шукати варіанти простих і доступних способів приготування їжі. Особливо це важливо тим, хто економить час та не має можливості постійно бігати до магазину.
Під час війни дріжджі можуть бути дефіцитним товаром в деяких місцях. А іноді трапляється, що свіжих дріжджів вдома немає, а хліб закінчився, але дуже хочеться свіжу паляницю.
Хлібні коржі на сковороді без дріжджів
- Борошно – 450 г.
- Гаряча вода – 200 г.
- Розпушувач або сода на кінчику ножа.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Спеції, насіння, горіхи за смаком.
- Соняшникова олія – 4 ст. л.
Приготування:
Борошно просійте 1-2 рази, щоб тісто наситилося повітрям. Висипте борошно гіркою в ємність і зробіть поглиблення посередині. Всипте до борошна сіль, цукор і розпушувач або соду. Влийте в ямку гарячу воду температурою приблизно 50°.
Спочатку перемішайте тісто ложкою, оскільки воно гаряче. Потім додайте будь-яке насіння або спеції за смаком, наприклад, суміш італійських трав. Замісіть тісто руками – воно має бути пружним і не липким. Розігрійте олію на сковороді. З тіста зліпіть 4-5 плоских коржів і обсмажте на гарячій олії з двох сторін під кришкою. З одного боку коржі приготуються приблизно за 10 хвилин.
Хліб на молоці в мультиварці
- Пшеничне борошно – 4 скл.
- Сода – 1 ч. л.
- Молоко (можна замінити кефіром або ряжанкою) – 1,5 скл.
- Соняшникова олія – 1 ст. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Насіння льону та соняшнику за бажанням – 2 чайн.л.
Приготування:
У глибоку миску просіяти борошно з содою. Додати сіль і, за бажанням, насіння. Молоко злегка підігріти в мікрохвильовці і вмішати в тісто. Соняшниковою олією змастити чашу мультиварки. З тіста сформувати паляницю і викласти в чашу.
Поставити на 15 хвилин на режим “Підігрів”, щоб тісто піднялося. Потім поставити на 60 хвилин в режимі “Випічка”. В середині випікання перевернути хліб в чаші на іншу сторону.
Швидкий пишний хліб на кефірі в духовці
- Пшеничне борошно – 300 г.
- Кефір – 300 мл.
- Цукор – 1 чайн.л.
- Сіль – 1 чайн.л.
- Сода харчова – 0.5 чайн.л.
Приготування:
Кефір для цього рецепта краще брати жирний – так хліб вийде більш смачним. Пшеничне борошно просіяти в глибоку миску через сито, щоб наситити тісто киснем. Додати до борошна цукор і сіль, а соду вмішати в кефір. Потім влити кефір до борошна і замісити м’яке тісто.
Тісто скачати в кулю, викласти в ємність і накрити рушником або плівкою. Залишити на 30 хвилин. Потім сформувати паляницю і викласти на деко або в іншу форму для запікання. Випікайте хліб 20 хвилин при 220°. Потім зменшити температуру до 180° і випікати ще 30 хвилин.
Немає коментарів:
Дописати коментар